Προτεινόμενο Βιβλίο

Πρόταση βιβλίου από τη συλλογή μας γι' αυτόν το μήνα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο συνέδριο «Η επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών της Αττικής στην Εθνεγερσία»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πραγματοποίηση του διήμερου συνεδρίου την 1 και 2 Δεκεμβρίου 2023, που είχε τίτλο «Η επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών της Αττικής στην Εθνεγερσία». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού στα Καλύβια.
Στο πρώτο μέρος χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης, ο πρ. Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, καθώς και ο νεοκλεγέντας Δήμαρχος Δημήτρης Παπαχρήστου. Το καλωσόρισμα και ο συντονισμός των ομιλητών έγινε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Αριστόδικος», Δήμητρα Ράπτη.
Οι εξαιρετικές ομιλίες των εισηγητών: Λυδίας Αλαγιάννη, MSc Βιβλιοθηκονόμου και Ελένης Ράπτη, Διοικητικού Υπαλλήλου του Δήμου μας, υπάλληλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, Νίκου Παντελίδη, Καθηγητή Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Σταύρου Ιατρού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, Μαργαρίτας Κλαδιά, Ιστορικού – Αρχαιολόγου, Γιάννη Πρόφη, Λαογράφου – Ζωγράφου, Κώστα Πρίφτη, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιώργου Ιατρού, Μαθηματικού – Συγγραφέα, Γιώργου Φυτά, Βιολόγου – Προέδρου της ΙΛΕΑ, Σταματίνας Καρελιώτη, Συγγραφέα, Εύας Παπαδάκη, MSc Αρχειονόμου – Βιβλιοθηκονόμου, Βαγγέλη Φιλίππου, Ιστορικού, Δρ. Ζωής Μάργαρη, κύριας Ερευνήτριας ΚΕΕΛ - Ακαδημίας Αθηνών και Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Μαρίας Βρασίδα, Δρ. Αρχιτεκτονικής, Πολεοδόμου, Σύμβουλου Τουριστικής Ανάπτυξης,
θα αναρτηθούν προσεχώς στο Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού ενώ ολόκληρη η πρώτη ημέρα βιντεοσκοπήθηκε και θα αναρτηθεί προσεχώς στο κανάλι του Δήμου στο youtube.
Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά τόσο για τους ομιλητές όσο και για όσους παρακολούθησαν το συνέδριο η συμμετοχή τεσσάρων από τα σχολεία του Δήμου, με ομάδες μαθητών και τους συνοδούς καθηγητές τους. Συγκεκριμένα συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων καθώς και από το 1ο και 2ο Λύκειο Καλυβίων. Να σημειωθεί ότι είχε αποσταλεί πρόσκληση σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας.
Ενθουσιασμένοι ήταν και οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο της δεύτερης ημέρας που είχε τίτλο «Εργαστήριο τεκμηρίωσης ιστορικής και λαογραφικής έρευνας. Πρακτική στην παραμετροποιημένη πλατφόρμα Reasonable Graph του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων». Οι διαφορετικές ειδικότητες οι οποίες απάρτιζαν την ομάδα παρακολούθησης, φιλόλογοι, ιστορικοί, βιβλιοθηκονόμοι και λαογράφοι – ερευνητές συνεργάστηκαν άψογα με την ομάδα έργου, τους εκπαιδευτές Εύα Παπαδάκη, MSc Αρχειονόμο - Βιβλιοθηκονόμο και Παντελή Μπράττη, Βιβλιοθηκονόμο, MSc Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Διδάσκων στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και με τις υπαλλήλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, οι οποίες ήταν υπεύθυνες και για όλη τη διοργάνωση του διήμερου συνεδρίου.
Ακολούθησε μία μικρή εκδρομή, η οποία τους έφερε σε επαφή με την περιοχή, δίνοντας ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της Αττικής γης που κρατά ακόμα την ένταση των χρόνων εκείνων, εκείνων που η Επαναστατική Αττική βίωνε μακριά από τα πιο οργανωμένα σημεία του Αγώνα. Ο Υπεύθυνος Τουριστικής Προβολής του Δήμου Απόστολος Χατζηδήμου, MSc Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, ο οποίος έκανε την ξενάγηση, μετέφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις του και τον ενθουσιασμό του για τον τόπο μας. Τον τόπο που ενώνει ως γέφυρα πολιτισμού τη γη των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής και τη θάλασσά μας, τον Σαρωνικό, που αιώνες τώρα σμιλεύει το διάβα των απανταχού προσκυνητών και περιηγητών.
Η περιήγηση κατέληξε στο ιστορικό κτίριο Σαράντη στην Κεντρική Πλατεία των Καλυβίων, όπου στεγάζεται το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου μας. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Κοντογιάννης, MSc Σπουδές στον χορό και οι Έλενα Μιχάλη, ενδύτρια, Αικατερίνη Μιχάλη και Ήλια Ορφανού, μέλη της ομάδας, για μια διαδραστική γνωριμία με την παράδοση της περιοχής, αφού οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αναλυτικά από κοντά όλα τα κομμάτια της Παραδοσιακής Μεσογείτικης Γαμήλιας Γυναικείας Φορεσιάς και παράλληλα να βλέπουν στην οθόνη, την σχετική τεκμηρίωση και διασύνδεση των πληροφοριών μέσα από την ειδική εφαρμογή «Εικονική Περιήγηση 360ο» που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας.
Ανάδοχος του έργου «Διοργάνωση Συνεδρίου για την υλοποίηση της πράξης
“Η Επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών στην εθνεγερσία”» (Υποέργο 2), ήταν η εταιρεία INTEROPTICS Α.Ε.Ε.
 

Ψηφιακό Αποθετήριο

Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού

Εικονική Περιήγηση 360

Εικονική Περιήγηση 360